Over trauma

Posttraumatische stressstoornis (PTSS) treedt op na diep bedreigende of angstaanjagende gebeurtenissen. PTSS leidt tot slapeloosheid, flashbacks, laag zelfbeeld, uitbarstingen van geweld en woede en pijnlijke emoties. Slachtoffers van trauma herbeleven gebeurtenissen - of verliezen hun geheugen er helemaal van.


Hoe yoga en meditatie hulp bieden *

Door middel van yoga en meditatie herwinnen overlevenden hun lichaam en geest. Gemakkelijke cycli van houdingen (asana's) verbeteren de bloedstroom in het lichaam. Deelnemers richten zich op specifieke lichaamsbeweging en ademhalingsoefeningen (pranayama). De asana's kunnen worden aangepast, pex. zithoudingen voor immobiele deelnemers.

● Deelname aan door trauma geïnformeerde zachte yoga leidt tot een significante vermindering (meer dan 30 procent) van symptomen van posttraumatische stress.

● Het vermogen van Yoga om te werken op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau, maakt het een effectief middel voor trauma-survivors om hun lichaam weer veilig te bewonen, hun geest te kalmeren, emoties direct te ervaren en een gevoel van kracht en controle. Door ademhalingsoefeningen en lichaamsscans (yoga nidra) vinden survivors een zekere mate van veiligheid in hun lichaam.

(*) yogainternational.com/article/view/transcending-trauma-how-yoga-heals - The Body Keeps the Score, Prof., dr. Bessel van der Kolk